Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

A hatpárti megállapodás nem tette lehetővé, hogy független jelöltként induljon – nyilatkozta lapunknak a politikus. Az előválasztáson ugyanis csak azok indulhattak, akik előre nyilatkoztak arról, hogy az esetleges győzelmük esetén a hat ellenzéki párt közül melyiknek a parlamenti frakciójába kívánnak beülni, és ennek a pártnak egy nyilatkozat erejéig be is kellett fogadnia őket.

„Mivel én egyik párt frakciójába sem akarok beülni, és a megválasztásom esetén a független frakció visszaállítását kívánom kezdeményezni, így nem is jelentkezhettem a megmérettetésre” – monda Asztalos. A jogász végzetségű, ügyvédként praktizáló képviselő számára fontos a jogilag rendezett háttér is, ám – hangsúlyozta – az előválasztás rendszerében meghatározott szabályok nem jogszabályok, mindössze politikai magatartási normák. Így vitás kérdésekben bíróságnak sincs beleszólása a folyamatokba, a jogorvoslati rendszerek nem ismertek. 

Kérdésünkre, hogy mely társadalmi csoportok támogatására számít független jelöltként, Asztalos Éva azt felelte: nem pártokat, hanem a választókerület lakosságát szeretné képviselni, párthovatartozástól függetlenül. Legyen az jobboldali, baloldali, liberális vagy éppen pont olyan, aki csalódott a pártpolitikában. Mint hangsúlyozta, ő mindenki számára megadja a tiszteletet, és szeretne még többet, még többeknek segíteni. Számára a hatalom nem cél, hanem egy eszköz, hogy teljes szívvel képviselje az itt élő emberek problémáit – tette hozzá. Ma is érvényesnek tartja a kampányban használt jelszavát: „nem a közjóból akarok élni, hanem a közjóért akarok tenni”. 

Asztalos elmondta: a függetlenségéhez vezető úthoz nagy mértékben hozzájárult a korábbi pártpolitikai pályafutása a Demokratikus Koalícióban, amely megerősítette őt abban, hogy számára a függetlenedés a jó irány. Úgy véli, a pártbéli megkötések miatt gyakran nem érvényesülhet a helyiek véleménye, és a „nagy politika” akkor is felülírhatja ezeket, ha ezzel „saját párttagjaikat semmibe veszik”.  Ő ma már ezért nem a párt-, hanem a parlamenti népképviseletben hisz, mert szerinte az emberek részéről csak erre van igény. 

Tapasztalata szerint sok városban tevékenykednek pártból kilépett képviselők, akik nem hajlandóak újabb pártalkut kötni. Úgy véli, ők mind hasonlóan gondolkodnak, annak ellenére, hogy mindannyiuknak van valamilyen ideológiai álláspontja. „Hiszem, hogy mindenkivel megtalálom a közös hangot, és a választókerületem és Magyarország érdekében bárkivel együtt tudok működni.”

Megkérdeztük a képviselőtől, nem tart-e attól, hogy a választáson függetlenként tervezett indulása konfliktust okozhat a közgyűlés baloldali frakciójában, amelynek amúgy frakcióvezetőhelyettese. Asztalos azt reméli, hogy ha mindenki betartja az általa tett eskü szövegét, akkor nem lesz közöttük konfliktus.

„Én nem más ellen akarok kampányolni, hanem magamért, a programomért, terveimért. Nem stílusom más embert porba tiporni, pont ezen a ma sajnos általános politikai közbeszéden szeretnék változtatni.”

Ezzel kapcsolatban felidéztük, hogy Bősz Anett, a DK és a Jobbik érdi előválasztási jelöltje, a polgármester felesége nemrég egy olyan homofób bejegyzést tett közzé, amin még a hívei is felháborodtak. Asztalos Éva erre az válaszolta, nem dolga minősíteni az ilyen kijelentéseket, „az előválasztáson résztvevő képviselőjelölt-jelöltek által képviselt elveket majd a választók minősítik”.

Arra a kérdésre, hogy Bősz Anett miatt lépett-e ki a DK-ból, Asztalos Éva nem kívánt válaszolni.

Főoldalról ajánljuk

Újabb beruházás maradhat el a Duna parton

Néhány éve, akkor még ellenzéki szerepben a mostani városvezetés azt mondta, hogy minden beruházás túl van árazva és fölöslegesen költi a pénzt a fideszes vezetés. Most viszont, hogy átvették az irányítást s ezzel a felelősséget is, minden beruházásra azt mondják, hogy „alul volt árazva” és nem elég a pénz a megvalósításra.

Újabb beruházás maradhat el a Duna parton

Néhány éve, akkor még ellenzéki szerepben a mostani városvezetés azt mondta, hogy minden beruházás túl van árazva és fölöslegesen költi a pénzt a fideszes vezetés. Most viszont, hogy átvették az irányítást s ezzel a felelősséget is, minden beruházásra azt mondják, hogy „alul volt árazva” és nem elég a pénz a megvalósításra.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.