Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

A hatpárti megállapodás nem tette lehetővé, hogy független jelöltként induljon – nyilatkozta lapunknak a politikus. Az előválasztáson ugyanis csak azok indulhattak, akik előre nyilatkoztak arról, hogy az esetleges győzelmük esetén a hat ellenzéki párt közül melyiknek a parlamenti frakciójába kívánnak beülni, és ennek a pártnak egy nyilatkozat erejéig be is kellett fogadnia őket.

„Mivel én egyik párt frakciójába sem akarok beülni, és a megválasztásom esetén a független frakció visszaállítását kívánom kezdeményezni, így nem is jelentkezhettem a megmérettetésre” – monda Asztalos. A jogász végzetségű, ügyvédként praktizáló képviselő számára fontos a jogilag rendezett háttér is, ám – hangsúlyozta – az előválasztás rendszerében meghatározott szabályok nem jogszabályok, mindössze politikai magatartási normák. Így vitás kérdésekben bíróságnak sincs beleszólása a folyamatokba, a jogorvoslati rendszerek nem ismertek. 

Kérdésünkre, hogy mely társadalmi csoportok támogatására számít független jelöltként, Asztalos Éva azt felelte: nem pártokat, hanem a választókerület lakosságát szeretné képviselni, párthovatartozástól függetlenül. Legyen az jobboldali, baloldali, liberális vagy éppen pont olyan, aki csalódott a pártpolitikában. Mint hangsúlyozta, ő mindenki számára megadja a tiszteletet, és szeretne még többet, még többeknek segíteni. Számára a hatalom nem cél, hanem egy eszköz, hogy teljes szívvel képviselje az itt élő emberek problémáit – tette hozzá. Ma is érvényesnek tartja a kampányban használt jelszavát: „nem a közjóból akarok élni, hanem a közjóért akarok tenni”. 

Asztalos elmondta: a függetlenségéhez vezető úthoz nagy mértékben hozzájárult a korábbi pártpolitikai pályafutása a Demokratikus Koalícióban, amely megerősítette őt abban, hogy számára a függetlenedés a jó irány. Úgy véli, a pártbéli megkötések miatt gyakran nem érvényesülhet a helyiek véleménye, és a „nagy politika” akkor is felülírhatja ezeket, ha ezzel „saját párttagjaikat semmibe veszik”.  Ő ma már ezért nem a párt-, hanem a parlamenti népképviseletben hisz, mert szerinte az emberek részéről csak erre van igény. 

Tapasztalata szerint sok városban tevékenykednek pártból kilépett képviselők, akik nem hajlandóak újabb pártalkut kötni. Úgy véli, ők mind hasonlóan gondolkodnak, annak ellenére, hogy mindannyiuknak van valamilyen ideológiai álláspontja. „Hiszem, hogy mindenkivel megtalálom a közös hangot, és a választókerületem és Magyarország érdekében bárkivel együtt tudok működni.”

Megkérdeztük a képviselőtől, nem tart-e attól, hogy a választáson függetlenként tervezett indulása konfliktust okozhat a közgyűlés baloldali frakciójában, amelynek amúgy frakcióvezetőhelyettese. Asztalos azt reméli, hogy ha mindenki betartja az általa tett eskü szövegét, akkor nem lesz közöttük konfliktus.

„Én nem más ellen akarok kampányolni, hanem magamért, a programomért, terveimért. Nem stílusom más embert porba tiporni, pont ezen a ma sajnos általános politikai közbeszéden szeretnék változtatni.”

Ezzel kapcsolatban felidéztük, hogy Bősz Anett, a DK és a Jobbik érdi előválasztási jelöltje, a polgármester felesége nemrég egy olyan homofób bejegyzést tett közzé, amin még a hívei is felháborodtak. Asztalos Éva erre az válaszolta, nem dolga minősíteni az ilyen kijelentéseket, „az előválasztáson résztvevő képviselőjelölt-jelöltek által képviselt elveket majd a választók minősítik”.

Arra a kérdésre, hogy Bősz Anett miatt lépett-e ki a DK-ból, Asztalos Éva nem kívánt válaszolni.

Főoldalról ajánljuk

MÉLTÓSÁGGAL ÉS EMELT FŐVEL A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁN

Idén 102 éve e napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon kívülre.
A Nemzeti Összetartozás Napjának városi megemlékezésén Csőzik László polgármester mellett T. Mészáros András önkormányzati képviselő, az érdi Fidesz frakcióvezetője mondott beszédet.
Ennek szerkesztett változatát közöljük.

Kamuzásból jeles, városvezetésből elégtelen

Csőzik László polgármester vitatható adatkezelési technikákkal kiválaszt ötven embert, hogy 72 ezer érdi nevében beszéljen kamu kérdésekről, de olyan ügyekben, amelyek tényleg az itt élők hétköznapjait érinti, nem konzultál az érintettekkel.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).