Jelentősen emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére

Jelentősen emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére

Az új bértábla március elsejétől lép életbe, és az emelt fizetés először áprilisban érkezik. A Belügyminisztérium közleménye szerint az egészségügyi szakdolgozók bére mintegy négyszeresére emelkedik 2010-hez képest, és az átlagos alapbér eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

Az egészségügyi szakdolgozók alapbérének rendezése átlagosan 20 százalékkal nő március elsejétől, az előző évi 18 százalékos béremelés után.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete 2010-ben még 170 900 forint volt, de az idei március 1-jei béremelés után már akár meghaladhatja a 800 ezer forintot is – áll az MTI beszámolójában, mely hivatkozik a Belügyminisztérium tájékoztatására.

A béremelés, amely mintegy 84 ezer munkavállalót érint, kiterjed valamennyi egészségügyi szakdolgozóra és az egészségügyben dolgozóra, akik az egészségügyi ágazat előmeneteli szabályai alá tartoznak.

A kormány 200 milliárd forintot szán az ápolók béremelésére.

A korábbi pótlékok, például a szakterületi, vezetői, címpótlék, idegennyelv-tudási és képesítési pótlék mostantól az alapbér részét képezik, így beleszámítanak a nyugdíjba. A tárca kiemelte, hogy mivel a szakdolgozók mozgóbérének számítási alapja az alapbér, az emelkedésével a mozgóbér összege is nő.

Az új bérsávok bevezetésével fontos változásokra lehet számítani, amelyek öt fizetési kategóriát foglalnak magukban. A dolgozót az ellátott szakterület és munkakör alapján alap- vagy kiemelt kategóriába sorolják be. Az új bértáblát a kormányrendelet határozza meg, míg a béremelés mértékét a munkáltató állapítja meg a bértábla minimum- és maximumösszegei között. Az emelt béreket április elején kapják meg a munkavállalók.

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.