“APA LEGYŐZTE A VÍRUST”

Aradszki András, Érd országgyűlési képviselője tavaly novemberben került kórházba koronavírus-fertőzéssel. Több mint öt hétig volt lélegeztetőgépen. A csodával határos módon legyőzte a vírust, és idén Húsvétkor egészségesen térhetett vissza az otthonába. Lánya a betegség első napján naplót kezdett vezetni. A család úgy döntött, hogy ennek szerkesztett változatát megosztja az Érdi Hírek olvasóival. Folytatásokban közöljük Aradszki András betegségének történetét, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy erős és hiteles érvként szolgáljunk az oltás és a regisztráció mellett.

2020. november 13-16.

Apa egyre rosszabbul van. 13-án tesztelték Százhalombattán, és másnap este kiderült, hogy pozitív lett a tesztje. Anya minden nap mondja, hogy milyen lázas, már több mint 3 napja nem tudja levinni a lázát. Csak 1-2 órára megy le 39 fokról, nem tud már neki több lázcsillapítót adni, szokott hűtőfürdőt is venni, de minden ilyen eljárás csak rövid ideig hatásos. A háziorvossal minden nap beszélnek. Nem tudok egyebet tenni, csak nyugtatni Anyát, hogy reméljük, hogy már túl van a nehezén. Annyit mondok, hogy nézzék a vérnyomását, mert a magas nyugalmi pulzusszám azt jelenti, hogy oxigénhiányos az állapota. De a pulzusa jó akkor, amikor mérik Anyáék. 

2020. november 17. kedd (0. nap)

Anya késő délután hív, hogy Apát most viszi a mentő, mert vért köhögött fel. Nagyon gyorsan beszélünk, mert még pakolnia kell Apa kórházi csomagját. Sokkolva vagyunk. Anya később este azt mondta, hogy Apa már félrebeszélt.    

A SOTE-ra szállították. Én nem hívtam, csak írtam neki, hogy miket vinnék be holnap a kórházba, és ha eszébe jut még valami, amire szüksége lesz, azt írja meg. Elkértem az ügyfélkapu belépési azonosítóit és a taj számát, hogy én is tudjam nézni a leleteit. 

Még éjszaka csináltak rajta egy mellkas röntgent, majd éjfél után CT-t, amit másnap reggel láttam is az EESZT-en. Hajnali 4-kor került ágyba a Pulmonológián, addig várta a leleteit a folyosón pizsamában. Mindkét oldalon az összes tüdőlebenyben beszűrődést mutatott a röntgen. 

2020. november 18. szerda (1. nap)

Reggel Apának elküldöm az eredményeket, ő a vérképére kíváncsi, hogy mennyi lehetett a cukra. Anya szerint azt gondolta, hogy amiatt volt zavart, pedig valószínűleg az oxigénhiány miatt. Vérkép még nincs fent.

Ma egy aneszteziológiai ambuláns lap is felkerült, mely szerint oxigénmaszk segítségével az állapota kielégítő, 94%-ot szaturál, körmondatokban beszél, jelenleg nem igényel gépi lélegeztetést, így nem intenzíves ellátás keretén belül szoros megfigyelést javasolnak.

Anya is beszél röviden apával, ő is mondja, hogy oxigénmaszkot kapott Apa. Anyát nyugtatom, hogy ez segíteni fog neki, és hogy örüljünk, hogy nem lélegeztetik, csak maszkot kap. 13 órakor Apa hívja Anyát, hogy rosszul van, és nem tud többet telefonálni, mert viszik valahova. Anya kérdezi, hogy hova visznek drágám? Nem tudom – a válasz. Letette a telefont. Ekkor beszéltek utoljára.

Vérkép később felkerül, a kezdeti CRP értéke 314 (referencia tartomány: kevesebbnek kell lennie, mint 5!), mely reggelre 299-re „mérséklődik”. Ez azt jelenti, hogy óriási gyulladás van benne. Magamhoz mérve: a duplája annak, ami nekem volt a szülés után (kb 175). Van, ami magas, van, ami alacsony, de ami laikusként szembeszökő, az a Ferritin érték, mely 2244 (referenciatartomány: 20-250). Azt olvasom, a COVID-nál ez nagyon magas szokott lenni. Gyulladásos paramétereket, vesefunkciót néznek minden nap ezentúl.

Egész nap úton vagyok Mórral, Apának veszek még 2 pizsamát, hogy legalább minden napra jusson egy, legalább egy hétig, kórházi tisztálkodási szereket, Anyának otthoni tisztítószereket. Anyához természetesen nem megyek be, mert neki is hőemelkedése volt, csak átveszem és átadom a csomagokat.

Délután 14:30 perc körül érek a SOTE Pulmonológiára. Tudom, hogy a portán le kell adni a névvel ellátott csomagot. A portás kérdezi, hogy hányadik emeleten van. Mondom, hogy nem tudom. Anya sem tudja. Tegnap hozták be. Közben anyával telefonálok a helyzetről. Várok. Elég hosszú ideig várok, legalábbis annak tűnik. Aztán feltűnik a portás a csomaggal a kezében, és mellette egy alacsony fiatal doktornő jön. Távolról látom meg őket. Rosszat sejtek. Csak nézem a csomagot, és tudom, hogy ez nem jelenthet jót. A hölgy elkezdi mondani, hogy Apát most intubálják, lélegeztetőgépre teszik. Miközben mondja a doktornő, próbálom az információkat megjegyezni, és közben jegyzetelni a telefonomba: leromlott az állapota, de szerencsére hamar észrevették, most altatták el, és most intubálják, és viszik az intenzívre, ahol minimum egy hétig lesz, és utána ide fog visszakerülni. Nagy kiterjedésű az elváltozás. Csomagot ne vigyek, mert ott nem lesz rá szüksége. Azt mondták, ma hívjam az intenzívet, és délután érdeklődhetek, hogy ott mi van Apával.

Anyát hívom. Teljesen kikészül. 

Attit hívom. Egyből indul haza. 

Délután 5-6 óra között bemegyek az intenzívre, mert bár nincs látogatás, de megbeszéltem telefonon az aznapi kezelőorvosával, hogy alá kell írnom pár papírt, hogy adhatnak-e neki kísérleti gyógyszert mint a többi betegnek, és ha tudok, menjek be. Apa a SOTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (SOTE-AITK) keleti szárnyába került. A folyosó bal oldalán a legutolsó szobában volt a legbelső ágyon. Hárman feküdtek minden szobában.

A doktor úrral az alábbiakat beszéltem: 

A családdal meg kell beszélni, hogy ki legyen a kapcsolattartó, csak egy ember lehet, akinek a telefonszáma le lesz adva, csak ezzel a számmal lehet érdeklődni. Érdeklődni minden nap megadott időben lehet, de nem biztos, hogy ekkor fogják is tudni adni a kezelőorvost, mert ha bent van a vörös zónában, és beteget ápol, akkor nem tud a telefon miatt kijönni, akkor majd később lehet hívni. Ők nem fognak hívni, csak akkor, ha áthelyezik másik osztályra, ha kihelyezik a kórházból vagy ha kritikussá válik az állapota, vagy ha hirtelen elhuny. Hétfőn, csütörtökön és vasárnap van látogatási nap, arra kérnek, hogy ne nagyon váltogassák a hozzátartozók egymást, legalább hetente egy személy jöjjön, ne több. Egyszerre csak egy ember mehet be beöltözve, és üvegajtón keresztül nézheti a hozzátartozóját. 

Alá kellett írnom, hogy a Remdesivirt adják neki, és nekem is nyilatkoznom kellett Apa egészségi állapotáról, kórelőzményéről, ismert és szedett gyógyszereiről, vitaminjairól, alkohol és dohányzási szokásairól. 

Jelezte a doktor úr, hogy ők csapatban dolgoznak, tehát minden nap más lesz vele, ezen ne lepődjek meg. Minden betegnél nagyon figyelnek, hogy ne kerüljön ki információ róla. 

Miközben otthagyott engem a hozzájárulásokat áttanulmányozni, Anyával beszéltem telefonon, és megbeszéltük, hogy én leszek a kapcsolattartó, mert sejtettem, hogy ő is beteg lehet, mert nem érezte jól magát, hőemelkedése volt és köhögött. Anyu beleegyezett, és ez engem nagyon megnyugtatott, hogy első kézből kaphatom az infókat. Nem mintha én olyan nagyon okos lennék, hogy mindent megjegyeznék, de mindig jegyzetelek, és Atti is velem lesz sokszor, és hallhatja majd, amit a doki mond a telefonban.

2020. november 19. csütörtök (2. nap)

Látom a pulmonológiai zárójelentést, melyben leírják, hogy fokozatosan romlott az állapota magas (15 liter/perc) oxigén mellett is, alacsony volt a véroxigén szintje, és hipotón lett, gyorsan vette a levegőt. Ezért kellett intubálni és lélegeztetőgépre tenni.

Apró javulást mondott a doktor úr, de aztán „kissé mégis visszaléptünk”, mert sikeresen ébren tartották Apát, két órán keresztül ébren volt, kooperációt mutatott, de aztán „beszélhetnékje volt”, és kitépte az intubációs tubust a szájából, mert zavarta. Ez azért nem jó, mert így gyors légnyomás változás lesz a tüdejében, ami nem jó, meg sérti a légcsövet is. Emiatt visszaaltatták.

(folytatjuk)

Főoldalról ajánljuk

Újabb beruházás maradhat el a Duna parton

Néhány éve, akkor még ellenzéki szerepben a mostani városvezetés azt mondta, hogy minden beruházás túl van árazva és fölöslegesen költi a pénzt a fideszes vezetés. Most viszont, hogy átvették az irányítást s ezzel a felelősséget is, minden beruházásra azt mondják, hogy „alul volt árazva” és nem elég a pénz a megvalósításra.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

Újabb beruházás maradhat el a Duna parton

Néhány éve, akkor még ellenzéki szerepben a mostani városvezetés azt mondta, hogy minden beruházás túl van árazva és fölöslegesen költi a pénzt a fideszes vezetés. Most viszont, hogy átvették az irányítást s ezzel a felelősséget is, minden beruházásra azt mondják, hogy „alul volt árazva” és nem elég a pénz a megvalósításra.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.