Adóvisszatérítés közel kétmillió családnak

Közel kétmillió család kaphatja vissza februárban az idén befizetett személyi jövedelemadóját. De jövőre nem csak ők élvezhetik az ország gazdasági növekedésének hasznát.

A gazdaság sikeres újraindítása képessé teszi a kabinetet, hogy megvalósítsa azokat a célokat, amelyeket a negyedik hullám előtt kiűzött. Ennek megfelelően 2022. február 15-ig a gyermeket nevelő szülők visszakapják az általuk befizetett személyi jövedelemadót.

Miután kormány által kitűzött 5,5 százalékos növekedés biztosan teljesül, így számos támogatás lép életbe a következő hónapokban.

  • novemberben nyugdíjkorrekciót, illetve -prémiumot kapnak a nyugdíjasok, ennek mértéke legalább 55 ezer forint lesz,
  • januárban életbe lép a 25 év alattiak szja-kedvezménye,
  • februárban megkapják a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj „legalább” kétheti részét,
  • február 15-ig közel kétmillió család kapja meg az idén befizetett személyi jövedelemadóját,
  • februárban hathavi bónuszt kapnak a rendvédelmi és a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai,
  • január elsejétől bruttó 200 ezer forintra emelkedhet a minimálbér,
  • meghosszabbítják a hitelmoratóriumot a rászorulóknak. Rászorulónak minősülnek a nyugdíjasok, a gyereket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, továbbá azok, akiknek a családjában a rendelkezésre álló jövedelem a járvány alatt csökkent. A vállalkozások közül pedig azok élhetnek vele, ahol bevétel 25 százalékkal esett a pandémia nyomán.

A gyermeket nevelő kisvállalkozók is adó-visszatérítésben részesülnek. Így az ekho szerint adózó szülők az általuk szja-ként befizetett összeget kapják vissza. A katások pedig az általuk befizetett átalánydíj negyedét, amennyiben gyermeket nevelnek. Összességében tehát 1 millió 900 ezer szülő számára 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tartani fogja a számára megjelölt határidőt, a hatóság készül arra, hogy 2022 februárjában minden érintett megkapja az őt megillető személyi jövedelemadó-visszatérítést.

Az adóhatóság oldalán bővebb információkat is olvashatnak a visszatérítéssel kapcsolatban: https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites

Főoldalról ajánljuk

MÉLTÓSÁGGAL ÉS EMELT FŐVEL A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁN

Idén 102 éve e napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon kívülre.
A Nemzeti Összetartozás Napjának városi megemlékezésén Csőzik László polgármester mellett T. Mészáros András önkormányzati képviselő, az érdi Fidesz frakcióvezetője mondott beszédet.
Ennek szerkesztett változatát közöljük.

Kamuzásból jeles, városvezetésből elégtelen

Csőzik László polgármester vitatható adatkezelési technikákkal kiválaszt ötven embert, hogy 72 ezer érdi nevében beszéljen kamu kérdésekről, de olyan ügyekben, amelyek tényleg az itt élők hétköznapjait érinti, nem konzultál az érintettekkel.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).