Adótartozás és eltitkolás: méltatlansági eljárás indult Érd alpolgármestere ellen

Tetlák Örs a több milliárdos költségvetésű Érd alpolgármestere, akinek a város gazdasági ügyeiben sokszor döntő szava van. Miközben cégeinek súlyos adótartozása miatt az adóhatóság azzal büntette, hogy 2023-ig még egy egyszemélyes kis cégecskét sem irányíthat. Ezt azonban az önkormányzati kampányban elhallgatta a választók elől. Az önkormányzat baloldali többségű jogi bizottsága mindezekre tekintettel úgy döntött, hogy méltatlansági eljárást kezdeményez vele szemben.

Az érdi önkormányzat Jogi és Közbiztonsági Bizottsága eljárást indított Tetlák Örs alpolgármester, az LMP alelnöke ellen, akinek cégeit a cégbíróság – kényszertörlést alkalmazva – törölte nyilvántartásából 2017-ben és 2018-ban. A baloldali politikus sokmilliós tartozást halmozott fel, amelyhez a NAV hiába próbált hozzájutni. Tetlákot a hatóság több évre eltiltotta a cégvezetéstől. A büntetés 2023-ig tart. Az ügyet súlyosbítja, hogy Csőzik László polgármester egyik fő bizalmi embere az önkormányzati választási kampányban ezt a fontos információt eltitkolta, megtévesztve és becsapva ezzel a választókat. Ennek eredményeképpen még egy egyszemélyes kis társaságot sem vezethet, ellenben egy több milliárdos költségvetésű megyei jogú város gazdasági ügyekben döntő alpolgármestere lehet Csőzik László jóvoltából…

IMÁDLAK AFRIKA, HA-HA-HA

Információink szerint Tetlák a bizottsági meghallgatásán azzal védekezett, hogy cégtulajdonos munkanélküliként a szájától kellett volna megvonnia a falatot ahhoz, hogy az adóhatóság felé a tartozását kifizesse. Csakhogy az eljárással egy időben Tetlák – bár ezt a bizottsági ülésen nem említette – éppen egy több hónapos luxusutazáson vett részt Afrikában. Mint azt korábban az országos sajtó is megírta, ország világ előtt kérkedett azzal, hogy még a világ túlsó felén is csak rákot fogyaszt, italozik és szafarikra jár.

Forrás: Tetlák Örs blog

A bizottság előtt előadott „éhezéses” sztorinak emellett az is ellentmond, hogy információnk szerint Tetlák abban az esetben hajlandó lett volna kifizetni a tartozását, ha a hatóság eltekint a cégvezetéstől való eltiltástól. Zsarolása azonban nem járt sikerrel.

MENTELMI JOGÉRT A PARLAMENTBE?

A sajtó 2020 végén tárta fel Tetlák Örs adótartozásának és megbüntetésének ügyét. A politikus ekkor ellentámadásba ment át, ellenfeleit olykor minősíthetetlen hangnemben gyalázta és rágalmazta, politikai indíttatású feljelentések kezdeményezője volt. Úgy vélhette, így a feledés homályába vész az ügye. Mesterhúzásnak szánhatta, hogy elindul a baloldal előválasztásán, ám azon csúfos vereséget szenvedett.. Szélsőbalos ellenfele a kettejük nyilvános vitájában Tetlák cégvezetéstől való eltiltását és adótartozásait is bevetette. Ám az LMP mentőövet dobott alelnökének: országos listáján a 6. helyet adta neki, bízva abban, hogy így országgyűlési képviselői mandátumhoz juthat, s megszerezheti az azzal együtt járó mentelmi jogot.

Tetlák Örs egyik cégére vonatkozó cégbírósági bejegyzés.
Az LMP-s politikus még egy kis céget sem vezethet, de Érd gazdasági ügyeiben döntő szava lehet.

MÉLTATLAN, DE CSŐZIKÉKNEK JÓ LESZ?

Az önkormányzat jogi bizottságnak dolga persze nem a politikai szempontok kiszolgálása, hanem a tények mérlegelése. Ezek alapján döntött 5:3 arányban úgy a baloldali többségű testület, hogy megindítja Tetlákkal szemben a méltatlansági eljárást. Persze ne legyünk naivak: aligha kétséges, hogy a Csőzik vezette többség a jogszabályokkal szembeszegülve nem szavazza majd meg Tetlák méltatlanságát.

Ám mindez hiába. Ha a baloldali többség nem a jogszabályoknak megfelelően dönt, akkor a bíróságon a sor. Bár sok érdi eset kapcsán látjuk, hogy az egykori ügyvéd Csőzik mindent megpróbál az ügy eltusolása érdekében, egy biztos: a jogszabályi előírások miatt 2022. március közepére jogerős ítélet várható az ügyben.

Tetlák Örs ügyével a város propaganda médiája is “foglalkozott”: pontosan fél mondatot szentelt az ügy leírásának, majd ezután 15 sorban adott teret az alpolgármester magyarázkodásának, ami jórészt a másra mutogatásról szólt. A lényege, hogy ő semmi rosszat nem tett, az egész csak figyelemelterelés, amit ők nem fognak engedni.

Főoldalról ajánljuk

Érd nem nyert az EU klímasemleges-pályázatán – most vajon kire mutogat a városvezetés?

Újabb pályázati kudarc, amit már nem kenhet a kormányra Csőzik László és csapata. Az Európai Bizottság ugyanis csütörtökön közzétette annak a 100 városnak a listáját, amelyek részt vesznek a városok klímasemlegessé és intelligenssé tételét célzó európai uniós kísérleti programban, Magyarországról Budapest, Miskolc és Pécs szerepel a listán. Bár a városvezetés korábban bejelentette, hogy Érd a nyertesek között van, most kiderült, hogy ez nem igaz.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).