FŐCSŐcsőd

FŐCSŐcsőd

Százezer ember várta lélegzetvisszafojtva, hogy megérkezik-e Milánóból az a kék csődarab, ami az érdi városvezetés szerint biztosítja, hogy Érd, Diósd és Törökbálint lakói ne maradjanak víz nélkül Karácsonykor.

De valóban megoldódott-e a probléma?

És mi volt a valódi ok, ami miatt a helyzet kialakult? Hogyan lehet, hogy miközben a kormány több száz milliós támogatást adott a vízmű szakembereinek bérrendezésére, az a mai napig nem jutott el a vízműnél dolgozó emberekhez? Ezért közülük többen otthagyták a céget vagy januárban távoznak.

Olyan kérdések ezek, amelyekre joggal várnak válaszokat az érdiek és a többi érintett település lakói. Különösen azért, mert valaki rossz szakmai döntéseket hozott, s emiatt az ünnep előtti napokban több tízezer ember életét keserítették meg.

Az elmúlt napok szakmai hibái az érdi városvezetés hibás döntései miatt is vannak

A magyar kormány 2020 decemberében, tehát három éve 211 millió forintot utalt Érdnek a vízmű cég támogatására. 2021 nyarán Csőzik László polgármester külön kérte, hogy szó szerint vegyék jegyzőkönyvbe: a pénz megérkezett az érdi önkormányzat számlájára. Azonban neki fogalma sincs, hogy ezzel a pénzzel mit kellene csinálni, ezért inkább nem nyúlnak hozzá. A kormányzati támogatást végül egy évvel később, 2022-ben utalta az önkormányzat az ÉTV-hez. Ám azt a mai napig nem költötték arra a célra, amire a kormány adta: béremelésre.

Míg más városok vízművei esetén a kapott támogatás hetek alatt eljutott a szakemberek bérének emelésére, Érden három év sem volt elég ehhez.

Emiatt több olyan szakember távozott a cégtől, aki korábban évtizedeken át dolgozott a térségi ivóvízhálózaton. Mondhatni, fejből ismerték a teljes hálózatot. A felmondások miatt a szakemberhiány kritikus méretet öltött. Törökbálinton például fel is számolták emiatt az ügyeletet.

„Kiderült, hogy ezt az összeget úgy kaptuk, hogy nem is kértük. Azóta semmi nem történt, csak próbáljuk kitalálni, mit is kellene csinálni ezzel a pénzzel. […] Én tudom, hogy a vízmű egy fontos cél, és biztos, hogy jó helye lenne itt is, de én el fogok járni annak érdekében, hogy az Önkormányzat ezt más, fontosabb célra használhassa.”

Miért volt hirtelen ennyi csőtörés 2023 decemberében?

Kevesen tudják, hiszen nem mutatna jól a város hivatalos kommunikációjában, és a fél évvel az önkormányzati választás előtt a városvezetés politikai érdekeit sem szolgálná, pedig tény:

Diósd és Érd határában már több mint két hete, december 3–án észlelték a szivárgást. Erről tanúskodik a diósdi polgármester oldalán mai napig olvasható bejegyzés.

Az ottani 600-as nyomócsövet, amely a tározókat tölti, ki is iktatták, és megrendelték a speciális idomot, amelyet akkor még jövőre terveztek beépíteni. Ekkor súlyos szakmai hibát vétettek: a tartalék 400-as töltővezetéken megemelték a nyomást. A szokásos 8 bar helyett 9 bár nyomást adtak rá, hogy gyorsabban töltsék a tározót. Közben nem voltak már döntési pozícióban a cégnél azok a szakemberek, akik figyelmeztethettek volna, hogy a nagy nyomást nem fogják bírni a vezetékek. Ezért éjjel sorra durrantak el város-szerte több helyen a vezetékek, amelyek nem erre a nyomásra vannak beállítva.

Mivel évek óta nem tartják megfelelően karban a tolózárakat, ilyen esetekben nem tudják megfelelően, szakaszosan kizárni a szolgáltatást. Ezért hatalmas területeken maradtak indokolatlanul ivóvíz nélkül az érdi, diósdi és törökbálinti háztartások.

Hős vagy szélhámos az érdi polgármester?

Csőzik László polgármester ismét olyan probléma megoldásáért ünnepelteti magát, amely nem is keletkezett volna, ha ő felelős vezetőként megfelelően végzi a dolgát.

Ha a hivatalba lépése után nem 100 milliós osztalékot fizet a vízmű francia tulajdonosának (amelynek 2006 előtt alpolgármesterként ő és Döcsakovszky Béla polgármester játszotta át az érdi tulajdont), ha nem húzza három évig a kormánytámogatás folyósítását, hanem ezt a pénzt is bérrendezésre, vagy akár karbantartásra költi, akkor lettek volna a vízműnél olyan jól megfizetett szakemberek, akik figyelmeztetik a vezetést, hogy egy közműhiba javításánál ne kövessen el ekkora hibákat.

És akkor nem maradt volna több tízezer ember napokig ivóvíz nélkül karácsony előtt pár nappal.

Kiemelt fénykép: Facebook/Spéth Géza

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.