A megkérdezésünk nélkül

Érd baloldali vezetése a kukába dobta az érdiek bevonásával készült Batthyány2030 Programot, és egy olyan irományt adott be az EU helyreállítási alap pályázatára, amiről nem egyeztetett az itt élőkkel.

Az előző városvezetés már 2018-ban elkezdte előkészíteni azokat a beruházásokat, amelyek városunk következő évtizedeinek fejlődését jelentik. Konzultációt hirdetett, amelyre több ezer érdi küldte be javaslatait levélben vagy online. Ebből a lakossági bevonásból született az Érd reformkori újjáépítőjéről, Batthyány Fülöpről elnevezett Batthyány2030 közösségi városprogram.

A mostani városvezetés mindezt sajnos kidobta a kukába. Senkivel nem egyeztetve, az íróasztalnál kitalált néhány hangzatos címet és azt adta be az EU helyreállítási alap pályázatára úgy, mintha az érdiekkel egyeztetett volna. Amikor Csőzik polgármester az érdiek véleményét kérte a facebook oldalán egy bejegyzésben(!), akkor csak azt felejtette el közölni, hogy a programnak még viccből sem nevezhető irományát addigra már beadta.

Mit hagyott figyelmen kívül a városvezetés?

Csak három példa ezek közül:

  1. Érd két területen tudna helyi munkahelyeket teremteni és erős helyi vállalkozásokat vonzani. 

A Modern Városok Program keretében a volt sóskúti rakétabázis területére elkezdődött egy high-tech és infokommunikációs vállalkozások részére létrehozandó vállalkozói központ létrehozása. Ezt az új városvezetés teljesen félredobta, nem is foglalkozott vele azóta, hogy hivatalba léptek. Pedig az RRF egyik konkrétan is nevesített célja az adatfelhő kapacitások kiépítése, amelyre kiválóan alkalmas lehetne a helyszín. A korábban elkészített megvalósíthatósági tanulmányok konkrétan azt is leírták, hogyan kellene mindezt megvalósítani.

A Gulyás Tanya mellett Pest Megye Önkormányzatával együttműködésben a korábbi városvezetés elkezdte egy 6 hektáros, kutatási-fejlesztési központ kialakítását. Az új városvezetés hivatalba lépése után a projekt megfeneklett, több éve semmi hírt nem hallani róla (azon kívül, hogy a közművesítésre kapott pályázati pénzt lehet, hogy vissza kell fizetni).

Százmilliárd forintos nagyságrendben állnak rendelkezésre állami források, amelyekkel az egészségiparban tevékenykedő vállalkozások tudnának élni. Csak annyit kellett volna tennie a városvezetésnek, hogy folytatja azt, ami korábban elő lett készítve. 

  1. A pandémia megmutatta azt is, hogy a váratlan helyzetben a családok számára néha kihívást jelent az idősebb családtagokról való megfelelő gondoskodás. Az érdi lakosságból több mint 13.000 nyugdíjas korú. A korábbi városvezetés egy vadonatúj idősotthont építtetett, azonban ez még mindig kevés. Ezért a 2030-ig tartó időszakra a Tárnoki út menti önkormányzati területre elő volt készítve egy új, modern, környezetbe illő, időseket ellátó intézmény létrehozása. Ezt a tervet is kidobta a mostani városvezetés. 
  1.  Érden van olyan terület, amelyen a térségi csatornázási program befejezése óta több száz új családi ház épült, és egy kisebb településnyi ember költözött be. Ráadásul ez a terület a Fundoklia természetvédelmi terület közvetlen közelében található. Sajnálatos módon mégis kimaradt a terület szennyvízelvezetése a megfogalmazott célkitűzések közül…

És még hosszasan sorolhatnánk azokat a városban élők számára kiemelten fontos feladatokat, amelyek megoldására nem gondolt a baloldali városvezetés.

Főoldalról ajánljuk

Újabb beruházás maradhat el a Duna parton

Néhány éve, akkor még ellenzéki szerepben a mostani városvezetés azt mondta, hogy minden beruházás túl van árazva és fölöslegesen költi a pénzt a fideszes vezetés. Most viszont, hogy átvették az irányítást s ezzel a felelősséget is, minden beruházásra azt mondják, hogy „alul volt árazva” és nem elég a pénz a megvalósításra.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

Újabb beruházás maradhat el a Duna parton

Néhány éve, akkor még ellenzéki szerepben a mostani városvezetés azt mondta, hogy minden beruházás túl van árazva és fölöslegesen költi a pénzt a fideszes vezetés. Most viszont, hogy átvették az irányítást s ezzel a felelősséget is, minden beruházásra azt mondják, hogy „alul volt árazva” és nem elég a pénz a megvalósításra.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.