A megkérdezésünk nélkül

Érd baloldali vezetése a kukába dobta az érdiek bevonásával készült Batthyány2030 Programot, és egy olyan irományt adott be az EU helyreállítási alap pályázatára, amiről nem egyeztetett az itt élőkkel.

Az előző városvezetés már 2018-ban elkezdte előkészíteni azokat a beruházásokat, amelyek városunk következő évtizedeinek fejlődését jelentik. Konzultációt hirdetett, amelyre több ezer érdi küldte be javaslatait levélben vagy online. Ebből a lakossági bevonásból született az Érd reformkori újjáépítőjéről, Batthyány Fülöpről elnevezett Batthyány2030 közösségi városprogram.

A mostani városvezetés mindezt sajnos kidobta a kukába. Senkivel nem egyeztetve, az íróasztalnál kitalált néhány hangzatos címet és azt adta be az EU helyreállítási alap pályázatára úgy, mintha az érdiekkel egyeztetett volna. Amikor Csőzik polgármester az érdiek véleményét kérte a facebook oldalán egy bejegyzésben(!), akkor csak azt felejtette el közölni, hogy a programnak még viccből sem nevezhető irományát addigra már beadta.

Mit hagyott figyelmen kívül a városvezetés?

Csak három példa ezek közül:

  1. Érd két területen tudna helyi munkahelyeket teremteni és erős helyi vállalkozásokat vonzani. 

A Modern Városok Program keretében a volt sóskúti rakétabázis területére elkezdődött egy high-tech és infokommunikációs vállalkozások részére létrehozandó vállalkozói központ létrehozása. Ezt az új városvezetés teljesen félredobta, nem is foglalkozott vele azóta, hogy hivatalba léptek. Pedig az RRF egyik konkrétan is nevesített célja az adatfelhő kapacitások kiépítése, amelyre kiválóan alkalmas lehetne a helyszín. A korábban elkészített megvalósíthatósági tanulmányok konkrétan azt is leírták, hogyan kellene mindezt megvalósítani.

A Gulyás Tanya mellett Pest Megye Önkormányzatával együttműködésben a korábbi városvezetés elkezdte egy 6 hektáros, kutatási-fejlesztési központ kialakítását. Az új városvezetés hivatalba lépése után a projekt megfeneklett, több éve semmi hírt nem hallani róla (azon kívül, hogy a közművesítésre kapott pályázati pénzt lehet, hogy vissza kell fizetni).

Százmilliárd forintos nagyságrendben állnak rendelkezésre állami források, amelyekkel az egészségiparban tevékenykedő vállalkozások tudnának élni. Csak annyit kellett volna tennie a városvezetésnek, hogy folytatja azt, ami korábban elő lett készítve. 

  1. A pandémia megmutatta azt is, hogy a váratlan helyzetben a családok számára néha kihívást jelent az idősebb családtagokról való megfelelő gondoskodás. Az érdi lakosságból több mint 13.000 nyugdíjas korú. A korábbi városvezetés egy vadonatúj idősotthont építtetett, azonban ez még mindig kevés. Ezért a 2030-ig tartó időszakra a Tárnoki út menti önkormányzati területre elő volt készítve egy új, modern, környezetbe illő, időseket ellátó intézmény létrehozása. Ezt a tervet is kidobta a mostani városvezetés. 
  1.  Érden van olyan terület, amelyen a térségi csatornázási program befejezése óta több száz új családi ház épült, és egy kisebb településnyi ember költözött be. Ráadásul ez a terület a Fundoklia természetvédelmi terület közvetlen közelében található. Sajnálatos módon mégis kimaradt a terület szennyvízelvezetése a megfogalmazott célkitűzések közül…

És még hosszasan sorolhatnánk azokat a városban élők számára kiemelten fontos feladatokat, amelyek megoldására nem gondolt a baloldali városvezetés.

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.