A következetes védelmi intézkedésekkel sikerült megfékezni a járványt, és az a cél, hogy ez így is maradjon

Eddig 249 687 fő kapott oltást, közülük 84 452 fő már a második oltását is megkapta. Ez azt jelenti, hogy már közel háromszorosa a beoltottak száma az aktív fertőzöttek számának. Csütörtöktől elindult a harmadik célcsoport, a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.

Az eddig beoltottak kétharmada egészségügyi dolgozó, egyharmada idősotthon lakója vagy dolgozója.  Az oltás folytatódik, meg kell őriznünk az eddig elért eredményeket.

Csütörtöktől elindult a harmadik célcsoport, a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. 

5 ezer  háziorvos a regisztrált legidősebbek közül 6 főt kiválaszt, akiket kórházi oltóponton oltanak Pfizer-vakcinával, ezen felül  ezer háziorvos egy ampulla Moderna-vakcinát kapott, amelyből 10 embert olthat be.

Optimális esetben 30 ezer idős embert tudunk beoltani a kórházi oltópontokon, és több mint 10 ezer regisztrált idős embert fognak beoltani maguk a háziorvosok a hét végéig. 

Az oltás 3.szakaszában a legidősebbektől indulunk, és annyi idős embert tudunk oltani, amennyi vakcina van. 

A legidősebbeket a napokban értesítette a háziorvosuk, hogy hol és mikor kaphatják meg az oltást. Ha valakit még nem hív a héten a háziorvos, nyugodjon meg, minden regisztráltra sor fog kerülni. A háziorvos dönti el, hogy oltható vagy nem, szállítható vagy nem, és a háziorvos dönt az oltás helyszínéről is, ami lehet az idős ember otthona, a háziorvosi rendelő vagy ha az oltandó szállítható, akkor a kórházi oltópont is.

Mind a koronavirus.gov.hu, mind a vakcinainfo.gov.hu honlapon megjelent egy, az idősek számára készített tájékoztató összeállítás, amely a leggyakrabban feltett kérdésekre ad választ. A tájékoztató linkje: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mit-kell-tudni-regisztralt-legidosebbek-oltasarol

Még gyorsabban tudnánk haladni az oltásokkal, ha több vakcina lenne már az országban

Minden hatásos és biztonságos vakcinára szükség van, hogy mielőbb megkezdhessük a tömeges oltást és a korlátozások feloldását. 

A brüsszeli vakcinabeszerzés teljesen kiszámíthatatlan és kevés vakcina érkezik. Az eddig lekötött 19,5 millió adag nyugati vakcinából a mai napig mindössze félmillió érkezett meg hazánkba, amely fele ennyi ember oltására elég.

A kormány ezért minden elérhető biztonságos, hatásos és más országokban már alkalmazott vakcina beszerzését megcélozta.  

Már 5 vakcina rendelkezik engedéllyel Magyarországon (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, orosz Szputnyik, kínai Sinopharma). A magyar hatóságok vizsgálata alapján mind biztonságosak és hatásosak, és mindet más országokban is használják.

A vakcina nem politikai kérdés nem lehet az. A vakcina életet ment.

A vakcinabeszerzésben Magyarország megelőzte az uniós tagállamokat, a vakcinabeszerzésnél minden nap számít, hisz aki időt nyer, életet nyer.

Látható, hogy a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcot vallott, és már Nyugat-Európában is sürgetik az orosz és a kínai oltóanyag vizsgálatát.

Az orosz vakcinából 1 millió ember, a kínai vakcinából 2,5 millió ember oltásához elég vakcinát várunk a következő hónapokban, több részletben. 

Kedden megérkezett az első koronavírus elleni vakcinaszállítmány Oroszországból, az első körben 20 ezer ember oltására elegendő oltóanyagot szállítottak Magyarországra. 

A következetes védelmi intézkedésekkel sikerült megfékezni a járványt, és az a  cél, hogy ez így is maradjon.  

A kormány március 1-ig meghosszabbítja a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedéseket. 

Erre azért van szükség, mert több országban már a járvány harmadik hulláma is megkezdődött, bármilyen enyhítés most az elég vakcina hiányában még súlyosabb helyzethez, és még szigorúbb korlátozásokhoz vezethetne és veszélyeztetné az eddigi eredményeket.

Nagyon fontos, hogy a közösen elért eredményeket közösen meg is tartsuk!

Főoldalról ajánljuk

Mi lesz veled, Érdi Városliget?

Az Érdi Városliget egyre népszerűbb az érdiek körében. Minden héten több száz család látogat ki ide sportolni, kikapcsolódni. A baloldal a választási kampányban ádázul támadta a helyet, most pedig a hírek szerint már az üzemeltetési szerződést is felmondták. Pedig sorra jelennek meg a pályázatok, amelyek segítségével még szebbé, még otthonosabbá lehetne tenni a helyet.

Érd a sor végén az élhető magyar városok rangsorában

Magyarországon a Várnegyedben és a belvárosban a legjobb élni, míg a megyei jogú városok között Érd szerepelt a leggyengébben – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta tavaly év végén.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.