A kormány adót csökkentett, a városvezetés bírálja a döntést

Újabb intézkedéseket jelentett be a magyar családok és vállalkozások védelme érdekében Orbán Viktor miniszterelnök. Érd polgármestere szerint ez kegyelemkenyér, ami csődbe viheti a várost. A korábbi polgármester viszont arra emlékeztetett, hogy soha ennyi pénz nem állt Érd rendelkezésére.

Orbán Viktor a facebook oldalán jelentette be a kormány újabb, ezúttal négypontos intézkedéscsomagját.

Ezek a következők:

  • A családok és a vállalkozások hitelmoratóriumát július 1-ig meghosszabbították. Ez automatikus, csak az kell bemenjen a bankba intézkedni, aki akarja tovább fizetni a hitelét július elseje után.
  • A járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A vendéglátóhelyek és szállodák mellett ezt a támogatást kiterjesztik a szünetelni kényszerülő buszos magánvállalkozásokra is.
  • A KKV-k és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, de egyúttal ezek a legsérülékenyebbek is a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb települések pénzügyi helyzetét egyenként tekintik majd át.
  • A gyerekeket nevelő és gyerekeket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

Csőzik László, Érd polgármestere – aki nemrég még törvénysértő módon adóemeléssel sújtott volna sok-sok érdi kis- és középvállalkozást, valamint a KATÁ-s vállalkozókat, amit végül a kormány közbelépésére nem sikerült megvalósítania – kegyelemkenyérnek minősítette a kormány adócsökkentési intézkedését.

false
Csőzik László a meghiúsított adóemelési terve után most a kormány adócsökkentési intézkedését bírálta

A politikus a közpénzből működtetett közösségi oldalán pártpolitikai jellegű reagálásában újra csak megismételte a megválasztása óta nem egyszer hangoztatott állítását: a kormány miatt kevesebb pénz jut az érdi intézmények fenntartására. A több kormányzati és uniós pályázattól is visszalépő vagy azokon sikertelenül pályázó Csőzik szerint a kormány csaléd- és vállalkozásvédelmi intézkedései miatt működésképtelenné válhatnak az önkormányzatok

T. Mészáros András korábbi polgármester ugyancsak a közösségi oldalán fejtette ki a véleményét. Mint írta, több mint egy évvel ezelőtt 40,5 milliárd beruházási forrást, és több mint 1,5 milliárd működési pénzt kaptak ajándékba Érd új irányítói, azzal a felelősséggel, hogy a dinamikus építkezés folytatódjon. “Soha ennyi pénz a városban nem volt, mégis csak a haverok kifizetése folyt az elmúlt évben” – írta.

ÉRDNEK ÉPÜLNIE KELL, DE GYŰLÖLETBŐL MÉG SOHA SEMMI NEM ÉPÜLT - érdioldal.hu
T. Mészáros András volt polgármester szerint soha ennyi pénz nem állt Érd rendelkezésére

T. Mészáros – aki az önkormányzat pénzügyi bizottságának az elnöke – úgy becsli, hogy Érd kasszájában jelenleg mintegy 22 milliárd szerződéssel lekötött és kb. 10-12 milliárd szerződésre váró beruházási forrás, valamint egy-másfél milliárd forint működésre fordítható forrás van.

“Az elmúlt esztendőben a város vezetője Csőzik László soha nem látott titkolózás mellett próbálja vezetni Érdet. A képviselőket kizárja, javaslataikat cenzúrázza, illetve törvénysértő módon megakadályozza napirendre vételét. Az érdi vezetés az elmúlt év alatt egy szabályos közbeszerzést sem tudott kiírni. Egyetlen négyzetcenti szabványos új utat nem épített, s egyetlen árva fejlesztési pályázatot nem nyert.”

– Ma Érden a jelenlegi helyzetben, a legfontosabb, az érdi emberek egészségének védelme, munkahelyük megőrzése és új munkahelyek létrejötte. A gazdaságvédelmi akció program mai napon bejelentett új pontjai épp ezt segítik – írta T. Mészáros András.

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.