A kormány a megyei jogú városokat sem hagyja cserben

A kormány a megyei jogú városokat sem hagyja cserben

A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése jövőre is fennmaradhasson, cserébe pedig mindenkitől takarékosságot vár el. Érden ennek egyelőre semmi jele.

Az önkormányzatoknak is tenniük kell annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb, de a 2022-esnél mindenképpen kevesebb energiát használjanak fel 2023-ban – a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlését követően megtartott sajtótájékoztatón.

Amikor az orosz agressziót elítéljük és az erre adott válaszként bevezetett, szerintünk teljesen téves energetikai szankciókat kritizáljuk, jól látjuk, hogy ezek együttes következményeként jövőre a jelenlegi intézmények fenntartása a 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelent – mondta Gulyás Gergely. Kiemelte: „ez a gyakorlati következménye azoknak a nagy európai vitáknak, amelyek a háborúról és különösen a háborúra adott energetikai szankciókról zajlanak”.

Hozzátette: a kormány és az önkormányzatok egymásra vannak utalva ebben a helyzetben. Arra kérte az önkormányzatokat, faragják le plusz kiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn. Megjegyezte: még így is állami segítségre lesz szükség,

a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal és igyekszik segítséget nyújtani.

„Egyetlen hosszú távú megoldás van, az, ha az energetikai szankciók helyett olyan politikára térünk át, ami normalizálja Európában az energiaárakat” – emelte ki a miniszter. Emlékeztetett: a Magyar Villamos Művek már az elmúlt hónapokban számtalan olyan szabályt fogadott el, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok változó áron, több hónapos garanciavállalás nélkül szerződhessenek, de az árkérdésre alapvetően még nincs teljeskörű megoldás.

Az állam partnere lesz az önkormányzatoknak abban, hogy a következő évet is nagy nehézségek árán, de túl tudjuk élni – tette hozzá.

Csőzik László szerint nemsokára mindent be kell zárni

Mint arról korábban beszámoltunk, Csőzik László polgármester a háború okozta energiaválsággal kapcsolatban mindössze egyszer nyilvánult meg eddig, azt sem az érdi nyilvánosságban tette, hanem a hvg.hu-nak adott interjúban. Ebből kiderült, hogy Csőzik és stábja csupán egy vészforgatókönyvvel készül, az érdiek javára fordítható, az itt élők érdekeit képviselő stratégiája azonban nincs. A polgármester egyértelműen elmondta, hogy terve szerint „előbb a művház, a könyvtár, a galéria, majd a sportlétesítmények, végül a bölcsődék és az óvodák zárnak be.”

Később a helyettese, Szűcs Gábor finomított főnöke mondandóján, amikor azt mondta, hogy „a megszorítások például a közvilágítást vagy az óvodákat, bölcsődéket nem fogják érinteni”.

Ma közzétett bejegyzésében – milyen meglepő fordulat! – Csőzik újraírja a valóságot: „Mint már többször hangsúlyoztam, elszálló rezsiárak ide vagy oda, mi Érden nem zárunk be óvodákat, bölcsődéket, idősotthont.

Az ÉrdMost városi propagandaoldal szeptember közepén idézte Csőzik László intézményi bezárásokra vonatkozó tervét

Bár a legtöbb önkormányzat már megtette, az érdi városvezetés mostanáig nem rukkolt elő világos és átgondolt stratégiával a spórolásra, a háború okozta energiaválság tüneteinek hatékony kezelésére. Ami már önmagában is baj, de igazán akkor fog fájni, ha Érd emiatt marad ki a kormányzati segítségnyújtásból. Pedig az érdi Fidesz elnöke tett konkrét javaslatot a spórolás lehetséges módjaira.

Közel 1 milliárd forintot lehetne spórolni a rezsire, pont ennyi hiányzik

T. Mészáros András, aki 13 évig vezette polgármesterként a várost és aki jelenleg az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke, több pontból álló javaslatot tett közzé a közösségi oldalán. Ezek között szerepel egyebek mellett az, hogy

  • az önkormányzat szolidaritási hozzájárulás címen fagyassza be az osztalékok és egyéb, a havi illetményen felüli díjazások kifizetését az önkormányzati cégekben és intézményekben. Az így megtakarított forrásokat helyezze át az Érdi Energia Működtetési Alapba.
  • Csökkentse felére az Érd Médiacentrum jövő évi működésére szánt költségeket, és az így megtakarított forrásokat helyezze át az Érdi Energia Működtetési Alapba.
  • Csökkentse felére a sördélutánokra, piknikekre, s egyéb „kulturális programokra” szánt költségeket, és az így megtakarított forrásokat helyezze át az Érdi Energia Működtetési Alapba.
  • Mondja fel a sok irányú tanácsadói szerződéseit, és az így megspórolt forrásokat helyezze át az Érdi Energia Működtetési Alapba.

A volt polgármester által javasolt intézkedésekkel összességében mintegy 1 milliárd forintot lehetne megspórolni – Csőzik László szerint éppen ennyi pluszt igényel Érden az energiaválság…

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.