A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Rendkívüli közgyűlésen döntenek holnap a város képviselői arról, hogy milyen intézkedések szükségesek a háború okozta energiaválság kezelésére. Két, nagyon ellentétes nézőpont csap össze: az egyik a megszorításokban látja a megoldást, a másik az érdi emberek és a város intézményeinek támogatásában.

BEZÁRNI. BEZÁRNI. BEZÁRNI!

Csőzik László polgármester bezárásokat szorgalmazó előterjesztése szerint „a Gárdonyi Tanuszoda 2022–2023-as fűtési szezonra történő bezárása indokolt és egyelőre a hosszabb távú működtetés is kérdéses”. Májusig ugyancsak zárva tartanák a több mint egy éves késéssel nemrég átadott Fenyves-parkvárosi Köznevelési Centrum uszodáját is. Hasonlóan járna el a városvezetés az Érd Arénával is, amelyet bizonytalan időre, az előterjesztésben nem jelzett időpontig ugyancsak bezárnának.

A kulturális intézményeknek is hasonló sorsot szán a városvezetés. Csőzik László előterjesztése szerint bezárnák a Városi Galériát és a Zenei Könyvtárat, míg a Magyar Földrajzi Múzeum asz eddig hat helyett csak három nap lenne nyitva, akkor is csökkentett időben.

A Szepes Gyula Művelődési Központtal nem várták meg a testületi vitát, azt már korábban bezárták takarékossági okokra hivatkozva – persze a több tíz millió forintba kerülő Érdi Piknik nevű rendezvényt azért még megtartották.

Az óvodák és bölcsődék sem ússzák meg?

Információnk szerint Csőzik javaslata tartalmazta az érdi óvodák összevonását, vagyis gyakorlatilag a nagy részüknek a bezárását, ám ezt ma kihúzták az előterjesztésből, és úgy finomították, hogy „a kialakult helyzetben szükségesnek mutatkozik annak áttekintése is, hogy köznevelési intézményeink fenntarthatók-e, működtethetők-e hatékonyabban más szerkezetben, formában, módokon.” Vagyis a kérdés nem került le a napirendről, csak a drasztikus megfogalmazást finomították kissé.

Lenne pénz, és terv is van rá, hogy honnan

Csőzikék nem végeztek felmérést, nem vonták be a lakosságot, mielőtt a megszorító intézkedéseiket papírra vetették. Így az érdi emberek érdekeit egyedül a bezárásokat élesen ellenző érdi Fidesz képviseli, amelynek közgyűlési frakciója ennek megfelelő módosító indítványt nyújtott be.

Javaslatuk szerint létre kell hozni az Érdi Energia Alapot, amely az energiaválság menedzselését lenne hívatott szolgálni. Az Alap egyrészt lehetőséget adna arra, hogy a város közszolgáltatásait nyújtó intézmények, illetve a sport- és kulturális intézmények tovább működhessenek. Másrészt azonnali beavatkozási lehetőséget biztosítana, ha Érden akár gáz, akár villany ára nehezen megoldható helyzetek elé állítaná a tulajdonosokat.

A javaslat szerint idén jelentősen nagyobb, mintegy 600 millió forint lesz a helyi adóbevétel-többlet a tervezettnél. E mellett a magyar kormány az iparűzési adó kompenzációjára tekintettel 700 millió forint rendkívüli támogatást is biztosított Érdnek idén. Az Alapba kerülne az jellemzően a városvezetés politikai szócsöveként működő Érd Médiacentrum működési költségeinek fele is, ami mintegy 100 millió forint.

A 2022. évi költségvetés tételes (több mint 16 milliárd 2022-ben a bevétel) felülvizsgálata során, egyedi vizsgálatok és döntések segítségével még további mintegy 1 milliárd forint lenne átcsoportosítható az Érdi Energia Alapba, amelynek indulási összege így mintegy 2,5 milliérd forint lenne.

Az intézmények megmentése mellett az Alap a háziorvosi, gyermek háziorvosi rendelők rezsiköltségeihez is hozzájárulna, praxisonként 200.000 forinttal.

Az érdi Fidesz javaslata szerint továbbá az önkormányzat fűtési támogatást nyújtana Érd rászoruló lakosai, családjai számára havi 10 ezer Ft értékben.

 Az Önkormányzat emellett támogatást nyújtana a családi házas ingatlanok tulajdonosainak is, hogy felmérjék a tulajdonukban levő ingatlanok esetén az energia megtakarítási lehetőségeket és lehetőség szerint csökkentsék az energiafogyasztást.

Ezt elősegítendő a javaslatban szerepel:

  • egy Energiahatékonysági Kisokos kiadványt kell összeállítani és minden háztartásba eljuttatni (ennek becsült költsége 30.000 háztartásra maximum 30 millió forint)
  • ingatlanonként 25.000 Ft támogatás biztosítása rendkívüli települési támogatás formájában (ennek becsült összköltsége maximum 100 millió forint) Ennek érdekében sürgősen, már a 2022. novemberi Közgyűlésre ki kell dolgozni erre vonatkozóan a rendkívüli települési támogatás részletszabályait, a jogosultság feltételeit tartalmazó helyi szociális rendelet módosítást.
  • Az Önkormányzat a FVS-ben már elhatározott energiaközösségek megvalósítására sürgősen elkezdi a projekt előkészítését. Amint a TOP Plusz források megnyílnak, ennek felhasználásával meg is valósítja azt.
  • ÉRDI ADOMÁNYKÖZPONT létrehozása és működtetése a Szociális Gondozó Központ keretein belül, az érdi egyházakkal együttműködésben.
  • Az Adományközpont összekapcsolja azokat a – cégeket, alapítványokat, egyesületeket, civileket, magán személyeket, akik segíteni tudnak és akarnak –  azokkal, akiknek jól jön a segítség. A helyi élelmiszer-adományok mellett, az Élelmiszerbankkal is szoros kapcsolatot kell létrehoznia. Az önkormányzat az ÉRDI ENERGIA ALAP forrásaiból segíti, támogatja az Adományközpont működését.

A megszorítás vagy a támogatás lesz a győztes?

A városvezetéshez tartozó baloldali politikusok különböző nyilatkozataiból és megnyilvánulásaiból azonban az sejthető, hogy nem kerestek alternatív megoldásokat. Ahogy az elmúlt három és fél évben mindig, ezúttal is a munka könnyebbik végét fogta meg Csőzik és csapata, így előre borítékolható, hogy a csütörtöki közgyűlésen megszavazzák a bezárásokat, és mindezért a kormányt teszik majd felelőssé.

Csakhogy a polgármester ezúttal is az érdiek félrevezetésére játszik a megszorítások és bezárások indoklásakor, amikor azt állítja, hogy az állam nem ad támogatást a sportintézmények működtetésére.

Ám a Csőzik által a Belügyminisztériumnak megküldött adatlap ennek szögesen ellentmond. Ebben ugyanis a polgármester maga részletezte, hogy mire költi a kormányhatározattal Érdnek nyújtott 777 millió forint rendkívüli kormányzati támogatást. Ez alapján született meg a Támogatói okirat, erre kapta a pénzt az érdi önkormányzat.

Jól látszik, hogy 2022-re 300 millió forintot kapott a város az Aréna működtetésére, 112 milliót a Gárdonyi Tanuszoda működtetésére. Sőt, egy ma napvilágot látott hír szerint a kormány újabb 42 millió forint támogatást szavazott meg az Érd Aréna nyitva tartásához. Tehát az állam odaadta a pénzt, Csőzik mégis bezáratná ezeket az intézményeket. Felvetődik a kérdés: miért? Mire játszik valójában a DK által irányított polgármester?

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.