A baloldal újra a fővárosnak adná az érdiek pénzét

Húsz évig elvette a főváros az agglomeráció pénzét, de van, aki nem tanult belőle. Újból átadná a Csőzik-Bősz házaspár az érdiek pénzét a fővárosnak, hogy ők költsék el fejlesztéseikre. Mindezt szép mézesmázas csaliként dobta be Budapest főpolgármestere. Pest megye baloldali képviselőjelöltjei és polgármesterei pedig vigyázzban állva engedelmeskednek ennek.

A kétezres években kezdődött az EU-s pénzek osztása Magyarországon. Mivel a főváros fejlettebb az ország többi részénél, ezért az EU-s szabályok szerint nem jutott volna sok pénz. Ezért azt találták ki, hogy hozzácsapták Pest megyét, amely akkor a magyarországi átlagnál fejletlenebb volt. Az így gyenge értékeket mutató statisztikai mutatók alapján a Közép-Magyarországi Régió már kaphatott fejlesztési forrásokat.

Amelyeket aztán „testvériesen” osztottak el a szocialisták: a pénzek kétharmada jutott a fővárosnak, a maradék pedig Pest megye összes többi településének. Pedig a pénz csak azért jöhetett, mert a fejletlen Pest megyét kellett volna fejleszteni. Ezt a rendszert nyögte Érd és környéke is sok-sok évig. Ezért nem voltak 2000-2010 között komolyabb EU-s pályázatok, mert minden pénzt elvitt a főváros.

Komoly, közel két évtizedig tartó küzdelem volt elérni azt, hogy Pest megye, elszakadva a fővárostól, újra önálló régiót képezzen. Így 2021-től végre többszöröse lett az elérhető EU-s pénzek mértéke, több mint 440 milliárd forint. Ebből lehetne végre utakat, csapadékvíz-elvezetést építeni Érden is.

A fővárosi baloldali klientúrának persze hiányoznak az elkölthető milliárdok. Ezért kitalálták, hogy miként tehetnék rá újból a kezüket a megye pénzére. Nevet is adtak az akciónak: „Magyarország Szíve”.

Szép szavakkal, hókuszpókusz konferenciákkal alátámasztva akarják megideologizálni, hogy miért kell mégis az agglomeráció pénzét „közösen” költeni, „testvériesen” elosztani. „Közösen fejleszteni”, „együttműködni” – ezek azok a szavak, amelyek mögött tulajdonképpen az agglomerációs pénzek lenyúlása rejlik.

Ehhez a svindlihez a Csőzik és Bősz házaspár természetesen azonnal felajánlotta Karácsony Gergelynek a partnerségét. Persze, ebben nincs semmi új. Csőzik 2002-ben ugyanezt már eljátszotta egyszer a fővárossal. Akkor párttársának, Demszky Gábor főpolgármesternek játszotta át az érdieknek járó csatornázási pénzeket. A főváros pedig 500 ezer forintos ingatlanonkénti hozzájárulást rótt volna ki az érdiekre. Ám Csőzik még ezt is képtelen volt menedzselni, a szemébe is mondták: annyira „zöldfülű”, hogy úgyse tudna egy ekkora beruházást megvalósítani. Ezért jobb, ha a „nagy testvér” főváros intézi a beruházást. Ezt maga Csőzik írta le annak idején a közösségi médiában.

Persze, a régi érdiek emlékeznek, hogy ezzel majdnem tíz évet csúszott az érdi csatornázási program. Kísért a múlt, megismétlődni látszik a helyzet: Csőzik és felesége, Bősz már megint a fővárosnak játszaná át az Érdnek járó fejlesztési pénzeket! Ha áprilisban lehetőséget kapnának a választáson, akkor megint legalább tíz évet csúszna az érdi útépítési program, mert nem lenne rá pénz.

Legyünk résen, de adjunk nekik erre esélyt!

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).