4 milliárd forintnyi külföldi forrást használtak fel a baloldali pártok

4 milliárd forintnyi külföldi forrást használtak fel a baloldali pártok

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedd reggel nyilvánosságra hozta részletes jelentését a 2022-es országgyűlési választások kampányfinanszírozásáról, amelyből kiderült, hogy a baloldali pártok és civil szervezetek összesen körülbelül 4 milliárd forintnyi külföldi forrást vontak be.

Ebből az összegből több mint 1,8 milliárd forint érkezett a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM).

Ezek a pénzek Karácsony Gergely tanácsadójától, Korányi Dávidtól származnak, aki az Action for Democracy nevű szervezetén keresztül igyekezett adományokat gyűjteni a baloldalnak. Az amerikai Demokrata Párt egyik befolyásos tanácsadója gyakorlatilag elismerte, hogy ezeknek az összegeknek a nagy része Soros György adományaiból származik.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) mellett az adóhatóság is vizsgálja a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kiadásait. A frissen közzétett részjelentés szerint az ÁSZ 261,26 millió forint felhasználását és eredetét tárta fel, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal további 1,412 milliárd forintot vizsgál. A teljes jelentés nyilvánosságra kerül majd az adóhatóság nyomozásának lezárása és az eredmények ÁSZ-hoz történő továbbítása után.

Érddel kapcsolatos, fizetett hirdetések a Facebook-on.

 

A 261 millió forint összeggel kapcsolatban hangsúlyozták, hogy az az MMM által nem piaci áron finanszírozott szolgáltatásokért fizetett ellentételezésből származik. Ennek eredményeként a hat érintett párt köteles ennek megfelelően fizetni, vagyis egyenként 43,5 millió forintot.

Az ÁSZ a részjelentésben a március 15-i „kormányváltó naggyűlés”; a plakátok, szórólapok, egyéb kampányeszközök; a „Nyomtass te is!”, a „Csak felfelé”, illetve a „Rólad szól, rólunk szól”-kiadványok költségeit elemezte.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította a jelentésben, hogy a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd „a választási kampány során a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányfinanszírozás, a kampányköltések korlátozása és a kampánybeszámolók tekintetében.”

Az ellenőrző szerv szerint, mivel a hat párt és a Márki-Zay-féle MMM közös rendezvényeket tartott, közös plakátokat, közös logót és egységes választási szlogeneket használt, ezért az MMM „kampányhoz kapcsolódó tevékenysége és költései alkalmasak voltak a választási kampány és a választások befolyásolására”.

A baloldal pártjai jelentős összegeket fordítottak SMS-kampányokra, automatizált telefonhívásokra, valamint a közösségi médiában történő hirdetésekre és adatbázis-építésre. Összesen 860 millió forintot költöttek erre a célra. Ezeket a tevékenységeket a Gyurcsány–Bajnai-kör emberei által működtetett DatAdat nevű cégcsoport végezte. Az ÁSZ külön vizsgálta a DatAdat GMBH (bécsi DatAdat) és Márki-Zayék között létrejött megbízási keretszerződést, amelyet 2022. március 17-én írtak alá.

324 millió forintot költöttek kampánygyűlésekre és rendezvényekre, míg 365 millió forintot fordítottak plakátokra, szóróanyagokra és egyéb kampányeszközökre. Emellett további 133 millió forintot költöttek kiadványokra, mint például a már említett „Nyomtass Te Is!” című kiadványra, amely a „vidékieket” próbálta felvilágosítani.

Bár Gyurcsányék és több más baloldali szereplő tagadta, hogy tudomása volt a külföldről érkező kampánypénzekről, ez nem tűnik valószínűnek, mivel a március 15-ei rendezvény esetében éppen a pártok (LMP, Jobbik, DK) teljes költéseinek 10 százalékát fedezték, miközben a Márki-Zay-féle mozgalom 69 százalékát, valamint „gazdasági társaságok” 21 százalékát tették ki a teljes összegnek.

Felháborító módon tehát a magyar függetlenségről szóló nemzeti ünnepen a baloldal a megemlékezésének akár 90 százalékát (!) külföldről érkező forrásból finanszírozhatta.

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.